İleri dönüşüm nedir? | Evde yapabileceğiniz 6 ileri dönüşüm fikri
- Naturender
- 17 Oca 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023
Geri dönüşümü biliyoruz da şimdi nereden çıktı bu ileri dönüşüm dediğinizi duyar gibiyiz. İleri dönüşüm aslında bize çok da uzak olmayan bir terim. Geri dönüşüm bildiğiniz üzere artık kullanılamayacak haldeki atık maddelerin çeşitli yöntemlerle ham madde olarak yeniden üretim sürecine katılmasıdır. Son dönemde popülerliği artan ileri dönüşüm ise; görevini tamamlamış ya da işlevini yitirmiş herhangi bir maddenin farklı bir amaçla, farklı bir alanda yeniden kullanılacak hale dönüştürülmesidir. Bazen bu değişim yeni ürünün orijinal ürüne göre değerinin artırılması olarak da tanımlanabilir.
Dünya Bankası’nın paylaştığı verilere göre küresel olarak yılda 2 milyar tondan fazla çöp çıkarıldığı ve bunun 2050 yılına kadar 3.5 milyar ton seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Atık yönetiminin başarısızlığı ve çıkan çöplerin fazlalığı gözle görülecek seviyeye ulaşmakta; okyanus, deniz, toprak, hava kirliliği olarak bizlere yansımaktadır. Gelecek nesiller için ciddi bir sorun olan artan çöp miktarının önüne geçmek için çeşitli yollara başvuruluyor.
Şirketler atık sorununu çözmek için yeni ve etkili geri dönüşüm yöntemleri ararken insanlar da bireysel olarak tek kullanımlık ürünleri satın almayı bırakıyor ve yeni sürdürülebilir modellere yöneliyor.
İklim değişikliğinin ve atık krizinin önüne geçmek için hepimizin yapması gerekenler var. Bireysel olarak da karbon ayak izini azaltmak, kişi başına düşen çöp miktarını en aza indirmek, daha sürdürülebilir yaşamak elbette mümkün. Tam da bu noktada ileri dönüşüm, sürdürülebilir yaşamın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Cam, alüminyum, plastik, elektronik, mobilya, tekstil gibi pek çok malzeme ileri dönüşümün bir parçası olabilir ve başka bir şekilde hayat bulabilir.
Bu yazı evinizde artık kullanmadığınız, işlevini yitirmiş, eskimiş eşyalarınızı yeniden değerlendirmeniz için bir işaret olabilir. Sürekli tüketim alışkanlığınızı bir kenara bırakıp hem yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz hem de evinizdeki eşyaları değerlendirebileceğiniz yeni ürünler ortaya çıkarmaya hazır olun.

Eski teneke kutularınız ileri dönüşüm için uygun olabilir
Geri dönüşüme göndermeden önce evdeki teneke kutularınızı gözden geçirebilirsiniz. Belki de sizin için hoş birer vazo ya da masaüstü için minik bir çöp kutusu olabilirler. İleri dönüşüme başlamadan önce teneke kutularınızın keskin taraflarını törpülediğinizden emin olun. Ardından ister akrilik boyayla boyayın, ister duvar kağıdıyla dışını istediğiniz deseni seçerek kaplayın. Sonrasında kullanacağınız yer tamamen size kalmış.

Kullanmadığınız battaniye ve halılarınızı giymek ister miydiniz?
Bunun için yapmanız gereken tek şey tişörtleriniz ile battaniye ya da halınızın tam ölçüsünü çıkarmak. Evinizde dikiş makineniz varsa iş buradan sonra tamamen sizin hayal gücünüze kalıyor. İstediğiniz formda gömlek, ceket, kaban vb. yeni kıyafetlerinizi evde dikebilirsiniz.

Dolaplarınızı değiştirmeyin, boyayın ileri dönüşüm hareketinin bir parçası olun
Mutfak, yatak odası, çalışma odası, banyo… Dolaplarınızın rengini, tarzını artık beğenmiyorsanız çözümü basit: Boya. Yenilerini almak yerine kendi zevkinize göre dolaplarınızı boyayabilirsiniz hatta görüntüsünü bile değiştirebilirsiniz. Bunlar için ihtiyacınız olan şeyler; uygun bir boya, cila, desenli kağıtlar, çıtalar… Bu liste yine sizin hayal gücünüze göre uzayabilir ya da kısalabilir. Siz yeter ki ileri dönüşüm hareketinin bir parçası olmak isteyin.

Boş kalan çerçevelere yeni bir çerçeveden bakın: İleri dönüşüm
Eskimiş, rengi solmuş, artık kullanmak istemediğiniz çerçeveleri atarken iki kez düşünün. Kırıklarını onarın ve sprey boyalarınızı hazırlayın. Banyonuz, çalışma odanız, mutfağınız için içinizden gelen tasarımı yapabilirsiniz. Çiçeklerinizden dökülen yapraklar, dışardan toplayacağınız solmuş ağaç yaprakları, sahilden topladığınız deniz kabuklarını çerçevelerinize yapıştırıp onlara yeni bir hava katabilirsiniz.

Kıyafetleriniz birer hazine olabilir
Artık giymediğiniz kıyafetlerinizden pek çok ileri dönüşüm ürünü çıkarabilirsiniz. Bez çantalar, yüz maskeleri, yorgan ve yastık kılıfları, battaniyeler, yeni giysiler ve çok daha fazlası… Yırtılan kıyafetlerinize nakış dokunuşları yapabilir, rengi solmuş olanları kumaş boyasıyla canlandırabilirsiniz.

Mumluklarınızı atmayın, yıkayın
Naturender’dan aldığınız mumlar da ileri dönüşümün bir parçası olmak üzere tasarlandı. Mumunuz bittikten sonra beton mumluğunuzu yıkayın ve etiketini ıslak bir bez yardımıyla çıkarın. İçerisindeki özel olarak üretilen pratik fitil tutucuyu kolayca çıkararak mumluğunuzu; kalemlik, diş fırçalık, saksı vb. amaçlarla kullanabilirsiniz.
Dünyanın geleceği bizim elimizde. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük armağan yaşanabilir bir dünya, temiz bir çevre olacak. İklim değişikliğini, kuraklığı, hava kirliliği ancak biz durdurabiliriz.
Comments