Uçucu yağ kullanmadan önce bilinmesi gereken 7 bilgi
- Naturender
- 6 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023
Uçucu yağ kullanımı gün geçtikçe artıyor ve bu artışlar beraber yağ kullanım bilincinin de artması gerekiyor. Doğada bulunan bitkilerden genellikle damıtma yöntemi ile elde edilen yağlara saf uçucu yağlar diyoruz. Bu yağlar içeriklerinde yalnızca kendi kimyalarında olan bileşenleri barındırırken birçok hastalığa da şifa oluyor. Uçucu yağ kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

1. Karışımları başka karışımlar ile birleştirmeyin.
Hali hazırda elde edilmiş karışımları başka karışımlarla birleştirmek size fayda sağlamayacaktır. Zararı yoktur ancak tavsiye edilen bir yöntem de değildir. Karıştırılmış yağları (zaten diğer yağlarla karıştırılmış olan uçucu yağlar) kendi başlarına kullanmak veya yalnızca tek bir uçucu yağ ile karıştırmak en iyisidir. Bir uçucu yağ karışımını başka bir karışımla birleştirmekten kaçınmanın diğer bir sebebi ise karışımların, her bir yağın üst, orta ve alt notalarına ve her yağın sıklığına özen gösterilerek oluşturulup geliştirilmesidir. Karışımları bir araya getirerek frekansı ve genel aromayı bozabilirsiniz. Kısacası, farklı kombinasyonları denerken karışımları değil tek başına uçucu yağ kullanın.

2. Sabit yağda seyreltmeden uçucu yağ kullanmayın.
Uçucu yağlar cilde, sabit yağlar ile seyreltilerek uygulanmalıdır. Cildinizde hasarlara yol açabileceği için bu konu çok önemlidir. Uçucu yağ kendi içinde farklı kimyasallar barındırır demiştik. Tam da bu sebeple cilt üzerinde saf olarak kullanılması alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Unutmayın ki uçucu yağlar hiç de hafif sayılmazlar. Bulabildiğiniz bir taşıyıcı yağda önerilen miktarda seyreltip uygulamanız sizin yararınıza olacaktır.

3. Bütün uçucu yağ kokuları size göre olmayabilir.
Yaygın olarak kullanılan ve herkes tarafından sevilen bazı uçucu yağlar vardır. Örneğin, limon yağı, lavanta yağı, nane yağı… Tabii ki siz bu kokuları sevmek zorunda değilsiniz. Kendinize biraz zaman verin ve doğru uçucu yağınızı keşfedin. Uçucu yağ kategorimizde sizler için hazırladığımız çeşitli uçucu yağların faydaları yazılarına göz gezdirip beğenmediğiniz koku yerine aynı özellikleri gösteren başka bir uçucu yağ deneyebilirsiniz.

4. Uçucu yağ karışımlarınızı farklı türdeki şişelerde saklayabilirsiniz.
Elbette saf uçucu yağların ve ana özelliklerini göstermesini beklediğimiz uçucu yağ karışımlarının kimyalarının bozulmaması için amber ya da koyu renkli cam şişelerde saklamamız gerekir. Ancak evde hazırladığınız herhangi bir temizleyici ya da oda kokusu için bu durumu biraz esnetebilirsiniz. Örneğin çay ağacı uçucu yağı kullandığınız bir temizleyici karışımını plastik ve açık renkli bir kutuda saklayabilirsiniz.

5. Cam şişelerinizi saklayın.
Biten şişlerinizi çöpe atmayarak çevreye katkı sağlayabilirsiniz. Öncelikle şişenizdeki uçucu yağ bittikten sonra içine difüzörünüzde ya da buhurdanlığınızda kullandığınız sudan ekleyin ve kalan yağı son kez odanıza yayın. Şişenizin tamamen boşaldığından emin olduktan sonra ise onu iyice temizleyebilir ve kendi karışımlarınızı bu şişelerde saklayabilirsiniz.

6. Hangi uçucu yağ sizin olmalı karar verin
Tabii ki çok kolay olmayacaktır ancak uçucu yağ edinmeden önce aklınızdaki yağların özelliklerini okuyup listenizi ona göre oluşturabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız temel uçucu yağ setindeki 10 yağdan başlayabilir ya da kış için koruma kalkanınız olacak yağlara göz atabilirsiniz.

7. Güvenlik uyarılarını okumadan uçucu yağ kullanmaya başlamayın
Her ne olursa olsun sabit yağlarınızı yanınızdan ayırmayın ve seyreltmek için bir tane edinin. Uçucu yağlar solunum yoluyla kullanımı dışında her zaman seyreltilerek kullanılmalıdır. Daha fazlası için güvenli uçucu yağ kullanma rehberimizi okuyabilirsiniz.
Comments