top of page
  • Threads
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Uçucu yağlar nasıl saklanır?

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023

Saklama talimatı olan ürünler genelde belirtilen koşullar sağlanmadığı takdirde özelliklerini kaybederler. Uygunsuz koşullarda saklanan ürünlerde fiziksel veya kimyasal bozulmalar saptanabilir. Bu durum ürünlerin niteliklerini kaybetmesine neden olur. Nitelikleri kaybolan ürünler kullanılamaz hale gelirler. Hemen hemen her doğal tüketim ürününde olduğu gibi uçucu yağlar için de önerilen uygun saklama koşulları mevcuttur. Peki uçucu yağlar nasıl saklanır?


uçucu yağlar nasıl saklanır

Uçucu yağlar nerede saklanmalıdır?


Uçucu yağlar doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında olumsuz etkilenebilirler. Bu yağların içeriğindeki bileşenlerin ışıktan etkilenmesi, özelliklerinin değişmesine sebep olabilir. Işık hassasiyeti bulunan yağların yoğun ışıklı ortamlarda saklanması fiziksel ve kimyasal değişimlere yol açabileceği için bu tip ortamlarda saklamaktan kaçınılması gerekir. Peki uçucu yağlar ışıksız ortamda nasıl saklanır? Elbette uçucu yağları zifiri karanlık ortamlarda saklamak gibi bir zorunluluk yoktur. Olabildiğince az ışık almasını sağlamak yeterli olacaktır. Bunun için yağların kahverengi (amber) renkte şişelerde muhafaza edilmesi gerekir. Kahverengi yerine koyu yeşil veya koyu mavi şişeler de tercih edilmektedir. Koyu renkli, ışığı kıran şişelerle beraber mümkünse kapalı ortamlarda saklanması önerilir. Yani evlerin veya iş yerlerinin pencerelerden uzak alanları doğru saklama için çok uygundur. Aksi takdirde özelliklerini yitiren yağlar insanlar ve diğer canlılar için zararlı olabilirler.


uçucu yağlar nasıl saklanır

Uçucu yağlar kaç derecede saklanmalıdır?


Ortamın ışığı önemli olduğu kadar derecesi de bir o kadar önemlidir. Birçok doğal üründe olduğu gibi uçucu yağlarda da saklanılan ortamın sıcaklık derecesi çok önemlidir. Bu yağların geneli sıcaklığın çok yüksek veya çok düşük olmadığı yerlerde muhafaza edilmelidir. Aynı zamanda saklanılan ortamın nem seviyesi de oldukça önemlidir. Çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklarda saklanılan uçucu yağlarda, fiziksel veya kimyasal değişimler gözlemlenebilir. Renk, koku ve kıvam değişimi bunlara örnektir. Bu değişimlerin görüldüğü yağlar özelliklerini yitirdikleri için insanlar ve diğer canlılar için zararlı olabilirler. Bu tip sorunların yaşanmaması için uçucu yağları serin ve kuru ortamlarda saklamak yeterlidir. Oda sıcaklığı olarak kabul edilen 20-22 arası dereceler, bu yağlar için idealdir.



Comments


bottom of page