Uçucu yağları güvenli kullanmak için 5 ipucu
- Naturender
- 6 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023
Uçucu yağların kullanımı son derece hassas olmalıdır çünkü hepsi doğadan gelen kendi eşsiz kimyasallarını içerirler. Bu yağların doğru ve güvenli kullanılmaması halinde sağlık açısından başka problemler ortaya çıkabilir. Uçucu yağları güvenli kullanmak için yapmanız gereken aşağıdaki yönlendirmeleri dikkate almak ve kullandığınız her uçucu yağın kendi özelliklerini bilerek kullanmaktır.

1. Hassas bölgelere direkt kullanımdan kaçının.
Uçucu yağları cildinizde güvenli bir şekilde kullanmak için ilk olarak seyreltmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Uçucu yağlar cilt üzerine olan direkt kullanımlarda alerjik reaksiyonlara ya da tahrişe neden olabilir. Cilt yüzeyi haricinde özellikle göz, kulak, cinsel bölge ve mukoza zarı gibi hassas bölgelerin uçucu yağlarla direkt temas ettirilmemesi gerekir. Uçucu yağ ciltle direkt temas ederse veya çok fazla uçucu yağ kullanırsanız sorunu çözmek için her zaman sabit yağlarla seyreltmeyi cilt üzerinde yapın. Uçucu yağ sürdüğünüz bölgeye su yerine sabit yağ sürün çünkü su sorununuzu daha da kötüleştirebilir.

2. Uçucu yağları güvenli kullanmak için sabit yağda seyreltin
Eğer bir difüzör ya da buhurdanlık ile kullanmıyorsanız uçucu yağınızı mutlaka seyreltmelisiniz. Seyreltmek için sabit yağlardan size uygun olanı kullanabilirsiniz. Seyreltme için tavsiye edilen yağların başında tatlı badem yağı gelmektedir. Sabit yağlar hakkında daha fazla bilgi için sabit yağ nedir? yazımızı, sabit yağ çeşitleri ve önerileri için sık kullanılan 5 sabit yağ yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Güçlü yağları bilin
Bazı yağlar kullanım türü ne olursa olsun çok güçlü ve etkilidir. Kapağını açtığınız anda keskin bir koku yayabilir, şişeden cildinize değdiği anda bile kızarıklığa ve tahrişe yol açabilir. Bu yağlardan bazıları tarçın kabuğu, karanfil ve kekiktir. Bunun kapsamlı bir liste olmadığını unutmayın. Bu nedenle güçlü yağlar hakkında uyarı içeren etiketlere her zaman dikkat edin ve yağlarla ilgili detaylı bilgi içeren yazılarımızı okuyun.

4. Güneş hassasiyetine dikkat edin
Bazı uçucu yağlar, -özellikle narenciye yağları- güneş hassasiyeti için risk oluşturabilir. Bu yağlardan bazıları bergamot, yeşil mandalina, greyfurt, limon ve mandalinadır. Ayrıca bu uçucu yağları içeren karışımların da ciltle direkt temasından kaçınılmalıdır. Yine de bu kapsamlı bir liste değildir ve her uçucu yağ kendi uyarılarına uygun kullanılmalıdır. Bu yağların ciltte kullanılmasından sonra en az 12 saat boyunca doğrudan güneş ışığından ve UV ışınlarından kaçınılmalıdır.

5. Uçucu yağları güvenli kullanmak için saklama koşullarını öğrenin
Çoğu üründe olduğu gibi uçucu yağları da belirli güvenli saklama koşullarına uygun muhafaza etmelisiniz. Uçucu yağları saklama koşulları, şişe renginden oda sıcaklığına kadar pek çok detaya sahiptir. Tüm bilgileri öğrenmek için ‘Uçucu yağlar nasıl saklanır?’ yazımızı okuyabilirsiniz.
Comentarios